Stjepan Mikulić

Stjepan je arhitekturalni tehnolog, koji je odrastao u Hrvatskoj, a fakultetno obrazovanje završio u Danskoj i Španiji. Trenutno radi u arhitektonski poznatoj kompaniji Bjarke Ingels Group BIG, a u slobodno vrijeme dijeli sve što zna na internetu, ponajviše na LinkedInu. Kao što su mnogima roditelji bili ključ u razumijevanju svijeta i približavanja zanimanja, tako je i Stjepanu preko oca došla ljubav prema graditeljstvu i stvaranju. Prvo radno iskustvo bilo mu je u blizini Sarajeva, gdje je radio na autocestu u koridoru V-C. Nakon toga je otišao na fakultet u Dansku, a praksu, koja je integrirana u sam preddiplomski studij kao zaseban semestar, imao je u Norveškoj i Turskoj. Nakon povratka u Dansku i završetka preddiplomskog studija, počeo je istovremeno raditi u Sweco-u, najvećoj europskoj inženjerskoj i arhitektonskoj firmi u Europi, te se specijalizirati na diplomskom fakultetu za globalni BIM menadžment. Tri godine kasnije je odlučio napraviti iskorak prema arhitekturi, te prelazi u BIG. Bjarke Ingels Group BIH jedan je od najinspirativnijih arhitektonskih biroa današnjice.

Alen Žunić

Alen Žunić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, usavršavao se na prestižnim svjetskim sveučilištima, pa je tako 2015. završio postdiplomski studij teorije i filozofije arhitekture na Harvard University GSD, 2016. je doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a ondje je ubrzo izabran i za najmlađeg docenta. Tokom 2017./18. na postdoktorskom je usavršavanju na ETH_gta Zürich, gdje provodi istraživanja o modernom i savremenom urbanizmu i teorijama grada 20. i 21. stoljeća. Tokom 2019. bio je gostujući istraživač na Columbia University NY – Academy for Advanced Studies. Afirmirao se istraživačkim, teorijskim i kritičkim djelovanjem u domeni modernog i savremenog urbanizma i arhitekture, objavivši preko 370 naučnih, stručnih i popularizacijskih radova. Objavio je 8 autorskih/koautorskih i 7 uredničkih knjiga. Osim naučno-teorijskog i edukativnog djelovanja na fakultetu Alen Žunić je i aktivni projektant – stručnjak je za urbane preobrazbe, razvoj modela planiranja gradova i projektiranje dijelova urbanih sredina, te za pojedinačne arhitektonske objekte osobite složenosti, koji imaju ambiciju izaći iz ustaljenih okvira i postaviti inovativne smjerove za budućnost. Arhitektonski ured ALBATROSS osnovao je 2020., gdje okuplja mlade, talentirane arhitekte na projektima za domaće i inostrane gradove.

Ante Vrban

Ante Vrban svoju karijeru počeo je u ranim dvadesetim godinama kad je otišao u Dubai raditi za tamošnjeg šeika. Radio je penthouse Al Murooj, u zgradi odmah do Burj Khalife, i vilu No.1 na plaži Jumeirah. Prošle godine obilježio je 500-ti projekat. Danas je svjetski nagrađivani i poznati arhitekta. Jedna od najvećih i najprestižnijih svjetskih nagrada iz područja arhitekture, graditeljstva, dizajna enterijera i poslovanja nekretninama, International Property Awards, stigla je u ove godine ruke arhitekte Ante Vrbana. Na dodjeli koja se tradicionalno svake godine održava u Londonu, Ante Vrban je trijumfirao u čak dvije kategorije. Za jedan od svojih recentnijih projekata zaslužio je priznanje u kategoriji Public Service Interior. Osim toga njegov stan smješten na prvoj etaži u palači Šižgorić na šibenskoj rivi osvojio je i titulu najljepše privatne nekretnine u Europi, a arhitekt mu je podario suvremeno lice. U svojoj karijeri do sad je osvojio 22 svjetske nagrade, a dovoljno je spomenuti tri priznanja u Dubaiju prošle godine, gdje je osmislilo izgled hrvatskog paviljona na EXPO-u, ili za crkvu u Kninu, a najnoviju nosi iz Londona. Ondje je trijumfirao na International Property Awardsu – nagrađeno je uređenje njegovog stana u Šibeniku, riječ je o palači Šižgorić iz 1871. ,a za uređenje Poliklinike Rotim dobio je priznanje u kategoriji Public Service Interior.

Miloš Petrović

Miloš Petrović je crnogorski arhitekta. Rođen je 1997. godine u Kotoru, a odrastao je u Budvi. Zvanje Magistra arhitekture stekao je na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici (UCG). Sem Podgorice obrazovanje je sticao i u Italiji na Politecnico di Bari-ju. Od 2020. godine član je arhitektonskog studija Enforma. Projektuje uglavnom javne zgrade, hotele i stambene kuće na crnogorskom primorju.

Andrej Strehovec

Andrej Strehovec je slovenački arhitekta, intermedijski dizajner, teoretičar, scenograf. Bavi se dizajnom arhitekture od 2004 godine. Dizajnira uglavnom javne zgrade, stambene kuće, enterijere i autor je nagrađivanih konkursa za arhitektonski i urbanistički dizajn. Međunarodno je aktivan na polju intermedijskih projekata, gdje primjenjuje principe kapsularnog dizajna. Ovi projekti su izloženi u galerijama i umjetničkim centrima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Češkoj, Izraelu, GB,… Član je upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada. Za svoj rad dobio je i nagradu “Zlatna olovka” koja se dodjeljuje za izuzetno arhitektonsko dostignuće. Uz to, Andrej je jedan od organizatora, ali i nacionalni selektor nagrade Piranezi koja se dodjeljuje najboljem arhitektonskom djelu u srednjoj Evropi

Vedina Babahmetović

Prva žena bez partnera koja je osvojila Grand Prix od osnivanja Collegium Artisticuma 1975 godine. Žena koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i rad. Žena koja ima svoj studio, porodicu kojoj je posvećena, arhitekturu koju voli i projekte na kojima radi. Odrastajući u stolarskom okruženju očeve radionice i maminim krojevima umijeće crtanja počela je razvijati još kao djevojčica. Kasnije će sve njene sklonosti objediniti arhitektura. I preko najljepših maketa od drveta, koje je pravio njen otac za nju, svi su znali za njeno stolarsko porijeklo i za oca. Tu počinje njena priča, skrivena u maketama od drveta. Rođena je u Maglaju, završila Arhitektonski fakultet u Sarajevu 1986 godine kod prof. Bulića kao mentora. U Zenici dobiva prvi pripravnički posao u Inženjering Izgradnja, tada još velikom građevinskom sistemu, gdje stiče prva realna znanja o graditeljstvu. 1997 godine osniva studio Entasis u Zenici, studio koja danas radi inovativne projekte sarađujući sa velim brojem profesionalaca.

Ljubomir Mišćević

Profesor Ljubomir Mišćević dipl.ing.arh., redovni je profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u trajnom zvanju. Profesor Mišćević je diplomirani inženjer arhitekture, ovlašteni arhitekt, ovlašteni arhitekt urbanist, voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, te predsjednik ili član uprava hrvatskih i međunarodnih udruženja. Kao voditelj ili partner učestvovao je prvim projektima Europske unije u Hrvatskoj o temi visoke energetske učinkovitosti u kontekstu edukacije, regulative, inovacije i projektantskog rada najbolje prakse. Profesor Mišćević predaje kolegije Održiva arhitektura, Visokotehnološka arhitektura i drži javna predavanja o temama samodostatne, bezemisijske i održive arhitekture visoke energetske učinkovitosti, dubinske energetske obnove do „faktora 10“, prirodnih i visokotehnoloških materijala i sistema, održive i inovativne tehnologije građenja, cirkularne ekonomije, adaptabilnosti klimatskim promjenama i slično. Autorski potpisuje prve izvedene pasivne sunčane kuće i kuće energetskog standarda pasivne kuće („A+“) u regiji.

Ana Bosankić

Ana je suvlasnica arhitektonskog ureda Novi dom u Tuzli koji potpisuje brojne projekte. Aktivno je učestvovala u radu Asocijacije arhitekata. Rođena je 23.05.1986. u Tuzli, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju pri Katoličkom školskom centru Sv.Franjo 2004 godine. 2009 godine stekla je zvanje Magistra arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Projektant je i suvlasnica u porodičnom arhitektonskom birou d.o.o. Novi dom u Tuzli od 2009. godine, projektant sa dugogodišnjim radnim iskustvom u projektiranju, inženjeringu i nadzoru nad izvođenjem radova. Projektirala je brojne sakralne, kulturne, stambene, poslovne i industrijske objekte, projekte rekonstrukcije zaštićenih nacionalnih spomenika, projekte memorijalne arhitekture te projekte vanjskih uređenja i enterijera.

Jurij Ličen

Jurij Ličen je slovenački arhitekta. Ima zvanje M.Arch. sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i magistrirao je arhitekturu i urbanizam u Laboratoriju za istraživanje dizajna (DRL) Arhitektonske asocijacije u Londonu, gdje je diplomirao 2017. godine. Radio je u različitim međunarodnim arhitektonskim uredima, među kojima i Sadar+Vuga u Ljubljani i Zaha Hadid Architects u Londonu. Trenutno je zaposlen kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani gdje se bavi doktorskim istraživanjima u oblasti 3D štampe betona. Radi kao vodeći arhitekt u Enota architects u Ljubljani, gdje se bavi složenom geometrijom i računarskim dizajnom.

Davor Mateković

Davor Mateković je hrvatski arhitekta, rođen u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1992. osniva i vodi vlastiti arhitektonski ured Proarh, kojeg razvija u multidisciplinarnu radionicu širokih zona interesa i djelatnosti. Istražujući različite sfere arhitekture i dizajna, bavi se projektima različitih funkcija, tipologija, programerskih i prostornih dimenzija, istovremeno na inovativan i konkurentan način. Radovi Proarha su nominirani i nagrađivani nacionalnim i internacionalnim arhitektonskim nagradama, predstavljeni na brojnim izložbama i objavljivani u priznatim domaćim i svjetskim strukovnim publikacijama.

Main arhitekti

Marko Matejić (Beograd, Srbija, 1983) i Nikola Ivković (Beograd, Srbija, 1985) su osnivači i direktori arhitektonskog studija MAIN architects (Beograd, Srbija,2017). Zajedno su studirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na kome su diplomirali na Master akademskim studijama 2009. godine. Imaju 15 godina iskustva u arhitektonskoj praksi i 10 godina iskustva u projekt menadžmentu na arhitektonskim projektima. Jedan od nas dvojice (Marko) je nakon studija upisao doktorske studije i tri godine radio u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao saradnik u nastavi. U periodu od 2010. do 2017. godine radio je kao freelancer na projektima u Srbiji i kao vodeći arhitekta i projekt menadžer na projektima stanovanja u Finiksu u SAD u saradnji sa tamošnjim arhitektonskim biroom. Drugi (Nikola) je tokom studija i nakon diplomiranja, radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture garda Beograda, u periodu od 2007. do 2010. godine. Nakon tog perioda, narednih šest godina proveo je u PMC inženjeringu, gdje je duži period proveo kao vodeći arhitekta i koordinator velikih i kompleksnih projekata u Srbiji, Aziji i Africi. Nakon dužeg perioda, 2016. godine putevi su im se ponovo spojili. Prvi projekat na kome su smo zajedno radili bila je porodična kuća na Senjaku u Beogradu, koju su projektovali 2015. i 2016. godine, koja je izgrađena 2017. godine. Ovo je projekat koji je neposredno prethodio osnivanju MAIN architects. Za ovaj projekat su dobili Pohvalu u kategoriji Enterijer za realizovano djelo (zajedno sa koautorkama Ivanom Tijanić i Vanjom Paunović) na 40. Salonu Arhitekture – Polja budućnosti, Muzej primjenjene umjetnosti u Beogradu.

Nikola Martinović

Arhitektonski biro N-Martin osnovan je 2005 godine kao prirodan slijed događaja i dugogodišnjeg rada arhitekte Nikole Martinovića. Rad studija je multidisciplinaran i obuhvata arhitekturu, enterijerska uređenja, urbanističke projekte, urbanističke i arhitektonske analize, dizajn namještaja i istraživanja na poljima umjetnosti i dizajna. Za relativno kratak period studio je uspio da ostvari visok ugled u svojoj branši, kako u Srbiji tako i u okruženju. Stalna želja za istraživanjem na različitim poljima u arhitekturi, praćenje trendova, primjena tehnoloških inovacija, upotreba energetski efikasnih sistema učinila je da se studio razvije u jedan kompaktan tim koji može da odgovori svim zahtjevima savremenog načina života. Upotreba održive energije kao i njena primjena u svakodnevnom životu oduvijek je bio primarni cilj tokom procesa dizajniranja. Nikola želi da u svakoj oblasti arhitekture pomogne klijentima i partnerima da iskoriste sve resurse koji im se pružaju, a da pri tom ne utiču negativno na svoju okolinu, samim tim da učini svoje okruženje boljim i ljepšim mjestom za život. Shvatanje arhitekture i kreiranja prostora doživljavaju kao izazove koji svojom ljepotom raznolikosti upotpunjavaju njihov kreativni izraz.

Bojan Šipka

Bojan Šipka vlasnik je studija „Bojan Šipka architekts“ gdje se sa sebi sopstven način bavi prostorom zajedno sa kolegama: Milica Borić master aiu., Andrea Janičić dipl.ing.arh. i Jovana Janjić dipl.ing.arh.  Za njega je arhitektura konstantno traganje za spoznajom suštinskog i istinitog kroz jednostavnost u estetskom i funkcionalnom izrazu. Kroz profesionalnu karijeru osjetio je najviše afiniteta prema principima projektovanja kritičkog regionalizma. Svaka fizička struktura koju pokušava da kreira pravi dijalog sa posjetiocima, korisnicima, okolnom fizičkom i prirodnom strukturom te na taj način doprinosi oplemenjivanju atmosfere koja već postoji u datom prostoru. Svoj put arhitekture počeo je u Prijedoru u srednjoj školi i nastavio na studijima na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci i Tehničkom Univerzitetu u Gracu (Austrija). Kroz samostalni rad konstantno preispituje odnose između otvorenih i zatvorenih struktura. Relaciju između punog i praznog. Graditivni ili nagli prelaz između jednog u drugi volume, te funkcionisanje i emotivno stanje čovjeka u pomenutim.

Robert Klun

Istaknuti slovenački arhitekta i dizajner, ex predsednik Asocijacije dizajnera Slovenije. Osnivač kompanije „KLUN ambienti“ i pobjednik konkursa za expo paviljon Slovenije u Dubaiju 2020. godine. U njegovom stvaralačkom opusu ne manjka poveznica oba stila i oblika, pa nije slučajno da je sa svojim projektantsko-arhitektonskim biroom Magnet Design izabran da usred pustinje stvori čudo, paviljon koji svjedoči o ljepoti i blagu. Tokom praznika mnogi su se Slovenci uputili u Dubai kako bi inspiraciju pronašli u prekrasnom, upečatljivom i inovativnom paviljonu koji označava ulaz u područje održivosti na jednoj od najistaknutijih svjetskih izložbi Expo 2020. Klun je tada živio između dva kontinenta, Europe i Bliskog istoka. Dubai, Jeddah i Riyadh gradovi su koji su Robertu Klunu prirasli srcu. Ne samo da je tada već osam godina radio s arapskim svijetom, već se osjećao kao kod kuće u svijetu vrelog pijeska i beskrajnog sunca. Sarađuje s arapskim svijetom, posebno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jednom od najbogatijih i komercijalno najrazvijenijih zemalja arapskog svijeta.

Alisa Osmanagić

Alisa Osmanagić, arhitektica po struci, primjer je uspješne poslovne žene koja je uspjela da ostvari svoj san i da se u Crnoj Gori nametne kao jedna od vodećih profesionalaca u oblasti arhitekture i dizajna enterijera. Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Podgorici odlučila je da napravi važan iskorak i da osnuje svoj brend – Alisa design – koji predstavlja rezultat njenog višegodišnjeg truda, velike snage i neiscrpnog entuzijazma. Usudila se da se kao žena preduzetnica istakne ne samo na crnogorskom, već i regionalnom tržištu, te da postavi primjer kako se spremnost da se rizikuje, uz znanje i kroz neprestani rad na sebi, može pretočiti u kreativnu snagu i jedinstveni pečat ovog originalnog brenda.

Aleksandar Osei-Lartey

Aleksandar Osei Lartey je rođen 1978 godine u Novom Sadu. Vlasnik je i osnivač SQ, osnovan 2005 godine. Svojom vizijom jedinstvenih ideja i unikatnog dizajna postigao je da danas Sq nije samo dizajn studio već profesionalna arhitektonska kompanija koja obezbjeđuje svojim klijentima pun opseg usluga i efikasna rešenja za sve na jednom mjestu. 2014. godine proširuje poslovanje kompanije na tržište Bliskog Istoka, gdje je veći broj referentnih projekata izveden u Dohi, Qatar. SQ danas broji više od preko 500 uspješno završenih projekta širom svijeta. A posebno je ponosan na svoj tim koji broji preko 20 članova tima. Od početka rada kompanije, njen menadžment je bio vođen vizijom jedinstvenih ideja i unikatnog dizajna sa ciljem da zadovolji i ima sluha za sve potrebe potrošača na tržištu na kome posluju. SQ obezbjeđuje svojim klijentima profesionalnu uslugu u svim aspektima poslovanja kompanije zahvaljujući konstantnoj obuci i razvoju kapaciteta svog osoblja, stimulišući kreativnost i timski rad zaposlenih, kroz praćenje najnovijih trendova industrije, i njegujući svoju saradnju sa pažljivo odabranim krugom partnera. U svakom koraku poslovanja kompanije, predanost menadžmenta i zaposlenih u SQ-u osigurat će da rezultat rada u potpunosti zadovolji i čak prevaziđe očekivanja klijenta – pružajući efektna arhitektonska rešenja na tržištu dekoracije na jednom mjestu.

Vedran Pedišić

Vedran Pedišić rođen je u Zagrebu, Hrvatska 1969. Diplomirao na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu 1996. Od 2003. vodi arhitektonski ured Sangrad. Dobitnik je domaćih i međunarodnih priznanja (Medalja za Arhitekturu, Viktor Kovačić, Vladimir Nazor, BIG SEE i BSA nagrade). Kao interdisciplinarni arhitektonski ured, rade na različitim tipovima projekata. Brojne izvedbe obuhvataju; stanovanje u svim mjerilima, zgrade javne namjene, edukacijsko-obrazovne ustanove, poslovne zgrade, sportsko-rekreacijske građevine, hotele i tvornice. Klijentima nude potpunu uslugu: od konceptualnog razvoja ideje, programa i analiza, pa sve do realizacije, vođenja i nadziranja gradnje. Dugogodišnje iskustvo, uspješna ostvarenja, te nagrade i priznanja motiviraju ih na stalno usavršavanje i traženje novih, inovativnih rješenja uz korištenje obnovljivih izvora energije.

MODERATORI SUMMIT-A